Uloborus! Löytääksesi tämän erikoisen niveljalkaisen vaatii tarkkuutta ja hieman onnea

 Uloborus! Löytääksesi tämän erikoisen niveljalkaisen vaatii tarkkuutta ja hieman onnea

Uloborus, tunnetaan myös nimellä “suomalaistähti”, on mielenkiintoinen esimerkki Myriapoda-luokan monimuotoisuudesta. Näitä pieniä ja hämmentävän näköisiä olentoja tavataan yleensä kosteissa metsissä ja pensaikoissa, missä ne elävät piilossa lehtikasvien alla tai puunrungojen koloissa.

Uloborus on oikeastaan “pieniä olentojen ruumiita yhdistettynä”, sillä se kuuluu Polydesmida-järjestykseen, joka koostuu lajeista joilla on useita jalkoja per ruumiinsegmentti. Niiden ruskehtava väri ja melkoinen pituus (noin 10-25 millimetriä) tekevät niistä varsin huomaamattoman, mutta silti kiehtovan havainnon luonnossa.

Uloborusin anatomia on melko tyypillinen Myriapoda-luokan jäsenille: se koostuu useista segmenteistä joissa kussakin on yksi pari jalkoja.

Segmentti Jalkojen lukumäärä
1-3 0
4-7 2 paria
8-loppu 1 pari

Ruokinta ja Elämäntapa:

Uloborus on pääasiassa saprofyytti, eli se ravitsee kuolleesta orgaanisesta materiaalista. Sen ruoka koostuu mm. homeista, kasvimateriaalien hajoontumistuotteista, sekä hyönsten jäännöksistä.

Mistä löydän Uloboruksen?

Koska Uloborus on pieni ja piilevä olento, sen löytäminen vaatii jonkin verran tarkkuutta ja hieman onnea. Parhaat paikat etsiä näitä mielenkiintoisia olentoja ovat kosteat metsät, lehtimetsät, sekä puutarhat joissa on runsaasti kasvillisuutta. Muista katsastaa myös kuolleita lehtiä, risoja ja puunrungon koloja - Uloborus viihtyy näissä paikoissa!

Mielenkiintoisia faktoja Uloboruksesta:

  • Uloborus voi vapauttaa itsensä saalistajista heittämällä pois jalkojaan. Tämä on tavallinen puolustusmekanismi monilla niveljalkaisilla, ja Uloboruksella se toimii usein ihmeellisen hyvin!
  • Nämä olennot ovat herkät kosteuden muutoksille, joten kuivina aikoina ne pysyttelevät syvemmissä koloissa.

Uloborus: pieni mutta tärkeä osa ekosysteemiä:

Vaikka Uloborus on melko tuntematon olento, se on silti tärkeä osa ekosysteemiä. Niiden rooli saprofyyttienä auttaa hajottamaan kuollutta materiaalia ja kierrättämään ravinteita takaisin maaperään.

Seuraavalla kerralla kun olet metsässä, ota hetki aikaa tutkailla ympäristöäsi tarkemmin! Ehkä löydätkin sen pienen ruskean “tähden” piilossa lehtien alta - ja saat kokemuksen ainutlaatuisesta Myriapoda-luokan jäsenestä.